Полезни съвети

.

Хроничен Полипоиден Цистит

2019-12-11 07:49:05

Кокер Чарли , 8 год

Искаме да Ви запознаем със медицинския случай на един 8 годишен кокер, Чарли, не защото е уникален , а защото е чест проблем, водещ след себе си сериозни усложнения .

Кокер Чарли бе рефериран при нас от колега , с невъзможността да уринира .

Общото състояние на Чарли бе влошено , с многократно повръщане , апатия и силен дефанс на коремната стена .

Още на пръв поглед се вижда силно проминираща(изпъкваща) маса в каудалния дял на коремната кухина .

След направен пълен клиничен преглед и свалена  анамнеза , бе назначена цялостна коремна ехография заедно с пълна кръвна картина и биохимичен профил на кръвта .След проведените необходими параклинични изследвания се установи силно изпълнен , пред руптура(разкъсване) пикочен мехур в следствие на  обструкция на уретрата в дисталния и край , което наложи и цялостно изследване на урината .

Биохимичния профил на кръвта показа завишени бъбречни показатели (Urea 22 и Crea 250) .

Цялостното изследване на урината установи pH 7.5 , повишено пропускане на протеин в урината , множество струвитни (трипелфосфатни) кристали и макроскопски видими песъчинки , които бяха довели до цялостната обструкция на уретрата и вторичното завишаване на бъбречните показатели, в следствие на връщане на урината към бъбреците.

След незабавно проведената катетеризация и терапевтиране на кокер Чарли с антибиотик от групата на флуорохинолоните , уроантисептик и спазмолитик,  придружени от подходяща хранителна диета започна и бавното му възстановяване ,затруднено от настъпилата атония на пикочния мехур и засягането на детрузора ( в следствие на преразтягането му) .

След проведения контролен преглед на седмия ден , кокер Чарли бе в добро общо състояние и с  нормално уриниране.

Ехографските данни показват силно удебелена стена с неравна лигавична повърхност на места с анехогенни участъци , характерни за циститно състояние (възпаление на стената на пикочния мехур) .

След промяна на част от терапията и включване на фитопрепарат , рядко използван във ветеринарната медицина – царевична коса , Чарли бе пуснат за домашна терапия .

В рамките на 6 месеца кокер Чарли бе викан на контролни периодични прегледи , на които стената на пикочния мехур се възстановяваше видимо добре.

На един от последните прегледи в краниалната част на пикочния мехур започва да се забелязва удебеление,  проминиращо към лумена на мехура , в последствие нарастващо в пендулираща маса .

 Преобладаването на пролиферативни процеси води до нарастване на гранулиращата тъкан с образувания на гранулирани или полипоидни израстъци .

След FNA (fine needle aspiration) и установяване на липса на признаци на злокачественост бе назначена  цистотомия , хирургично отстраняване на образуванието в пикочния мехур и последващо хистологично изследване в рефернтна лаборатория в Гърция, крайният резултат, на което поставя диагнозата Хроничен полипоиден цистит ,която като цяло е благоприятна имайки в предвид доста по-лошите диференциални диагнози .

Правилното хранене на четириногите ни приятели с качествени храни и редовното посещение за профилактични прегледи и изследвания би  спестило голяма част здравословните им проблеми .

Всички права запазени